٧‌میلیون هکتار از اراضی کشور بیابان خواهد شد

زنگ خطر تشکیل بیابان در ٧‌میلیون هکتار از اراضی کشور، به صدا درآمده. تهدید بیابانی شدن، روی اراضی بیشتری از کشور سایه انداخته و ایران که رتبه نخست بیابانی شدن در دنیا را در دست دارد، می‌رود تا جای پای خود را در این رتبه محکم کند.

اواخر شهریورماه بود که مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان تهران با اشاره به این‌که در دشت تهران ٣٦ سانتي‌متر نشست زمین داشته‌ایم، نشست زمین را آخرین مرحله قبل از بیابان‌زایی دانسته و گفته بود که «میزان خشکسالی و بیابانی شدن رو به افزایش است و ایران اولین کشور دنیا است که به سرعت به سمت بیابانی شدن می‌رود.» حالا مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور هم از وجود ٧‌میلیون هکتار زمین بحرانی در حال بیابانی شدن در کشور خبر می‌دهد.

عباس کارگر در نشست مطبوعاتی حاشیه مراسم بیست‌و پنجمین کارگاه آموزشی طرح بین‌المللی مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و توسعه روستایی، گفت: «در حال حاضر در حدود ٧میلیون هکتار زمین کشور، خطر تشکیل بیابان وجود دارد و این درحالی است که نباید بگذاریم، منابع آبی و خاکی کشور از بین برود، زیرا از چالش‌های بیابانی قرن حاضر، بیابان‌زایی است که از آن با نام زلزله خاموش یاد می‌شود. البته این مسأله تنها مختص ایران نیست.»

او با اشاره به این‌که ایران به‌عنوان کشوری که در منطقه خشک و نیمه‌خشک واقع شده است، یادآوری کرد که «در ایران متوسط بارندگی یک سوم جهان بوده درحالی‌که میزان تبخیر تقریبا ٣برابر متوسط جهانی است. مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، با تأکید بر این‌که جهان با یک نگرانی و چالش بزرگ به نام بیابان‌زایی همراه است، گفت: «بیش از ١٨٠ کشور با مشکلاتی نظیر کمبود آب شیرین روبه‌رو هستند.»

پیوند بیابانی شدن و گردوغبارهایی که در سال‌های اخیر، شهرهای کشور را زیر سایه خود برده‌اند، باعث شده نگرانی‌ها از بیابانی‌شدن اراضی کشور، در میان استان‌هایی که گردوغبار سلامتی‌شان را تهدید می‌کند، جدی‌تر حس شود. کارگر درباره بحث ریزگردها هم در این نشست، گفت: «بیشتر گردوغبار موجود در کشور از کشورهای اطراف مانند عراق، عربستان و حتی ترکیه وارد کشور می‌شود.»

مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: «با وجود گردوغبار فراوان، ورودی کشور خوشبختانه ٩٠‌درصد آن با کمک مردم کنترل شده است.» او با تأکید بر مدیریت کانون‌های بحران در کشور، یادآوری کرد: «خوزستان به‌دلیل وجود گردوغبار یکی از کانون‌های بحران است که دولت بیش از ١٠٠‌میلیارد تومان در قالب طرح ٥ ساله به این استان اعتبار داده است.» او از عدم همکاری دستگاه‌ها حکایت کرد و گفت: «گاهی دستگاه‌ها به صورت مجزا اقداماتی انجام می‌دهند که در بعضی موارد موجب از بین بردن تأثیر اقدامات دستگاه دیگر می‌شود.»

او درباره اقداماتی که برای بیابان‌زدایی انجام شده هم گفت: «طرح ترسیب کربن (در خصوص مسائل منابع طبیعی است) در هر استانی نسخه خاص خود را دارد. ایجاد یک نسخه واحد برای تمام استان‌ها امکان‌ناپذیر است، زیرا اقلیم هر استان با سایر مکان‌ها متفاوت و در نتیجه بودجه و اعتبار نیز متغیر است.» مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، با اعلام این‌که در بحث بیابان‌زدایی کشور رتبه نخست در منطقه را دارد، در تشریح اقداماتی که انجام شده، یادآوری کرد که «در ایران با توجه به بارندگی کم، بیش از ٢,٥‌میلیون هکتار جنگل در دست کاشت داریم و در حدود ٧‌میلیون هکتار عملیات بیابان‌زدایی انجام شده است.» کارگر اولین و مهم‌ترین اقدام برای حل بحرانی که بر اراضی کشور سایه انداخته و اراضی ملی را تهدید به بیابانی شدن می‌کند، فرهنگ‌سازی در میان مردم دانست و ادامه داد: «تا زمانی که مردم اهمیت بیابان‌زدایی را درک نکنند، در انجام برنامه‌ها با مشکل مواجه هستیم.» او حضور مردم در برنامه‌های اجرایی را ضروری دانست و تصریح کرد: «تمام کارها با اعتبارات دولتی انجام‌پذیر نیست و به مشارکت مردم برای اجرای طرح‌ها نیازمند هستیم.» او درخصوص تخریب زمین توسط اتباع خارجه هم گفت: «تخریب اراضی و مناطق به سرعت پیگیری می‌شود و در حال حاضر در ۴ استان خراسان رضوی، سمنان، کرمان و مرکزی اقداماتی جهت ترمیم مکان‌های تخریب‌یافته توسط اتباع خارجی انجام شده و در حال انجام است.» در میان استان‌های کشور، استان‌های زیادی هستند که از آنها با عنوان استان‌های در حال بیابانی شدن یاد می‌شود. تهران، قزوین، گلستان، زنجان، فارس، اصفهان، استان‌های غربی کشور و ... مناطقی هستند که سایه بیابانی‌شدن را بر سر خود می‌بینند و هر روز به این پدیده نزدیک‌تر می‌شوند.

در همین خصوص مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور که در خراسان رضوی سخن می‌گفت، این استان را هم استانی حساس از جهت بیابان‌زایی دانست و خراسان رضوی را هم به جمع استان‌هایی که در حال بیابانی شدن هستند، اضافه کرد. استان‌ها یکی پس از دیگری به جمع مناطقی که در حال بیابانی شدن هستند، اضافه می‌شوند و سایه پدیده‌ای که چالشی جهانی است را بزرگ‌تر می‌کنند. حالا صحبت از بیابانی شدن ٧‌میلیون هکتار از اراضی ملی است. ٧‌میلیون هکتاری که یکی از پیامدهای بیابانی شدن آنها، بروز پدیده گردوغبار و کاهش کیفیت هوایی است که تنفس می‌کنیم و نتیجه آن می‌شود، خداحافظی آسمان آبی با استان‌های کشور و سرنوشت خوزستان و سیستان.

لینک منبع

فعلن هیچ دیدگاهی برای "٧‌میلیون هکتار از اراضی کشور بیابان خواهد شد"